Представяне

Който не е пътувал по море, само той не се е молил истински на Бога…

кдп Тодор Тодоров

2020-1998: УВК „Калиакра“ за втори път с ценния трофей

Екипажът на учебния ветроход «Калиакра» с кдп Тодор Тодоров е носител на ежегодната награда Златния глобус «Кор Кароли» за 1998 г. Баркентината е удостоена с ценния трофей за успешното си 111-дневно плаване и участие в престижната международна регата «Къти Сарк 98» с призово класиране сред най-добрите ветроходи в света и проплавани общо повече от 15 000 морски мили.

Капитан далечно плаване Тодор Тодоров за себе си и ние за него:

Роден съм на 9 август 1958 г. във Варна, зодия Лъв, в семейството на работници.

През ваканциите ходихме на плаж с момчетата от махалата и завиждахме на моряците с хубави бели униформи.

За пръв път се качих на кораб в VI клас – «Радецки» – по река Дунав.

След VII клас ме приеха в Математическата гимназия. Спомням си, че бях девети в класацията на приемния изпит. Тренирах редовно и с удоволствие плуване, но състезател не станах. По време на гимназиалното ми обучение не съм се занимавал сериозно с морски спортове, но няколко пъти с група момчета ходехме в гребно-ветроходната база на клуб «Бриз» в езерото. Завърших към ДОСО (Доброволна организация за съдействие на отбраната) курс за радисти. Беше ми интересно, с такъв добър учител като мичман Кюркчийски.

В рода ни само чичо ми (казвам се като него Тодор) беше направил няколко дълги рейса като гарантиен елмеханик от корабостроителния завод. Той умееше да разказва много интересно, много увлекателно, направо си бях горд с него. Той първи ми обърна внимание, че моряшката професия е много хубава, а най-хубавото е да си капитан. И се впечатлих от една негова история за полски капитан, който при страшна буря, която застигнала кораба, оставал спокоен и вратата на капитанската каюта винаги отворена (което и до ден днешен и аз го правя). Има една много вярна и умна мисъл: Който не е пътувал по море, само той не се е молил истински на Бога…

В Морското училище влязох през 1977 г. Започнах с голямо желание, намерих приятели. По време на практиките с кораб «Никола Вапцаров» ( един от първите учебни кораби на Морското училище, построен през 1947 г. като моторо-ветроходна тримачтова гафелна шхуна «Горянин» в Царево, с първоначално предназначение – товарен кораб. Дължина с бушприта – 44 м, водоизместване 370 тона. Корпус и палуба – дървени (странджански дъб и бор). На служба като учебен ветроход е от 1951 до 1958 г. През 1958 – 1959 г. е преустроен в моторен учебен кораб.

Обикнах и досега обичам моряшката професия. Незабравим спомен, не само за мен, а и за всички випускници на Морското училище е лятната практика, на лагера край Черноморец. Само ветроходство, гребане, плуване и морска практика. Като малко комична случка си спомням, че на ветроходна практика при прехода Созопол – Поморие на ветрила времето се влоши (беше 19 юни 1978 г.), всичко приемахме весело, откъм смешната му страна – лодката (тип ЯЛ-10) започна да се пълни с вода и бързо потъна. Докато дойде да ни спасява старият учебен кораб «Н. Вапцаров», мина поне час или повече. Водата беше топла. Спомням си, че аз бях без спасителна риза, защото един колега, който не можеше да плува добре, от страх се запасил с две. Смяхме се доста на това.

От Морското училище дължа много неща, за това което съм сега в професията, на много преподаватели.

кдп Тодоров има две висши образования: Военноморско училище във Варна, специалност „Корабоводене“, и „Икономика на транспорта“- София. Хоби: чуждите езици и икономиката, обича българския фолклор, сам той е отличен музикант.

По онова време имаше големи капитани с ореол на легенда около себе си, направо беше много респектиращо да се срещнеш с тях, или да имаш щастието да работиш под тяхно командване.

Тогава нямахме GPS, имаше най-много радар и секстан. Смятахме по звезди и времето като че ли минаваше по-бързо и по-интересно на море.

По-късно имах щастието да съм капитан на УВК (учебен ветроходен кораб) «Калиакра» и на УПК (учебно-производствен кораб) «Н. Й. Вапцаров».

Градът, който ме е поразявал най-много и още от първия път, когато го видях, се влюбих в него – това е Сингапур.

Не знам какво е накарало ръководството на БМФ (Параходство «Български морски флот») за решението му точно мен да назначи за капитан на «Калиакра» – още съвсем млад, от две години капитан. Вероятно са видели някакъв потенциал в мен.

При назначаването ми – 1996 г., се захванах много сериозно, с голяма амбиция да се докажа и с чудесния екипаж да изведем «Калиакра» на нови висоти и постижения.

Мисля, че успяхме да се справим, и че сме оставили траен спомен за добре свършена работа, за тези, които обичат морето, ветроходството и за всички радетели за морска България.

Средиземноморската регата «Къти Сарк». «Разчитам на ентусиазма и професионализма на своя старши помощник, на офицерския състав и екипажа – заявява тогава капитан Тодоров. – След 14 години плавателен стаж на търговски кораби приемам командването на ветроходен учебен кораб като професионално предизвикателство.»

„На 17 юни 1996 г. в 10,30 ч. в Генуа е даден стартът на Средиземноморската регата «Къти Сарк 96». Участват 52 ветрохода от 11 страни. Българската баркентина «Калиакра» е в клас «А» – най-големите ветроходи с прави ветрила с дължина над 120 фута (36,6 ). Екипажът й се състои от 49 души – 21 щатен екипаж, 25 курсанти от ВВМУ «Н. Й. Вапцаров», двама ръководители и един лекар. Преди старта екипажът е взел участие в едноседмичните тържества с богата културна и спортна програма на испанския град Кадис. Финалът на първия етап е в Палма де Майорка – 450 морски мили.

Вторият състезателен етап е от Палма де Майорка до Неапол – 590 морски мили. «Калиакра» пресича първа финалната линия южно от нос Сардиния, финиширайки с най-добро фактическо и коригирано време, оставяйки зад себе си най-сериозните конкуренти – италианския «Америко Веспучи», венецуелския «Симон Боливар» и др. За успешното си представяне в двете гонки «Калиакра» получава две купи. В крайното класиране тя е на първо място в своя клас «А» и в генералното подреждане за всички класове. В Неапол е наградена със сребърна купа като абсолютен победител по бързина заедно с още три други награди. С този си успех «Калиакра» достойно отбелязва две значими за българското ветроходство и морячество кръгли годишнини: 20 години от началото на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев и 10 години от първото българско участие в регата «Къти Сарк» пак с УВК «Калиакра». Може да се твърди, че това е най-успешното участие на българската баркентина в регатата «Къти Сарк».

Крайно класиране в клас «А»

по коригирано време:

  • «Калиакра» (България) 2 дни 15 часа 33 мин и 27 сек
  • «Погорие» (Полша) 2 дни 17 часа 12 мин и 40 сек
  • «Дар молодежи» (Полша) 3 дни 23 часа 44 мин и 09 сек

Генерално класиране за всички класове:

  • «Калиакра» (България)
  • «Погорие» (Полша)
  • «Арунг Самудера» (Индонезия)
  • «Палинуро» (Италия)
  • «Симон Боливар» (Венецуела)
  • «Креола» (Португалия)
  • «Америко Веспучи» (Италия)

Следват още 25 ветрохода.

След толкова години кдп Тодоров разказва неизбледняващите спомени: «Екипаж и практиканти бяха едно, един отбор, единен екипаж, на дело претворявайки девиза на японската ветроходна асоциация: «Един за всички, всички за един».

Най-успешната победа на «Калиакра» за цялата й история е именно класирането ни на първо място на «Къти Сарк» 1996 г. с най-добро време.

Беше напрегната борба, имахме шанс, имахме и фактора висок професионализъм на екипажа. Голямата победа – Медитеранеан, пресякохме първи финалната линия и оставихме зад себе си 52 ветрохода от целия свят. Беше към 03,00 ч. след полунощ. Събрах ги и им казах:

«Добро утро, екипаж. Нашите усилия се увенчаха с успех, искам да благодаря за усилията на всички, които допринесоха за тази победа.» След това ги подканих: «Ура за славния ветроход «Калиакра», ура за България!»

Някои, спомням си като сега, се разплакаха, докато говорех. След това изпратих телеграма до Параходство БМФ до Генералният Директор:

«Господин Генерален Директор,

Със задоволство Ви докладвам, че днес …. в …. часа GMT ветроход „Калиакра“ пресече финалната линия (южно от остров Сардиния), финиширайки първи. От значение за тази победа бяха: шансът и огромният, безупречен професионализъм на екипажа, с който като капитан заслужено се гордея.“

Текстът на телеграмата ми беше отпечатан на първа страница на списание „Морски свят“.

Получих отговор от генералния директор:

„Поздравяваме Ви с голямата победа. Параходство БМФ се гордее с Вас“

Във Варна ни посрещнаха като победители.

кдп Тодор Тодоров е капитан на УВК „Калиакра“ през 1996, 1997 и 1998, и в трите години успешно участва в регата „Кти Сарк“.

На 3 юни 1997г. УВК „Калиакра“ с кдп Тодор Тодоров отплава от Варна за участие в регата „Къти Сарк“, която тази година се проведе в Северно море от 29 юни до 25 август. Красивата баркентина за осми път представя България в такава престижна регата. Екипажът на ветрохода заедно с практикантите – курсанти от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, и ръководителите им е 49 души.

След традиционния Парад на ветрилата късно вечерта на 6 юли е даден старт на малката регата „STAN 97“ от Ден Хелдер (Холандия) до Абърдийн (Шотландия) – близо 360 морски мили, която предхожда официалното състезание „Къти Сарк 97“ и не се зачита за класирането. На 11 юли „Калиакра“ първа е пресякла финалната линия, но по коригирано време заема второ място.

В регата „Къти Сарк 97“ участват 86 ветрохода. Баркентината „Калиакра“ е в клас „А“ – на най-големите, където основни претенденти за призови места са: бързите „Погорие“ и „Искра“ от Полша, руските „Мир“ и „Седов“, френските „Етуал“ и „Бен Пул“, холандските „Европа“ и „Еендрахт“ – най-сериозният конкурент.

В трите дни до старта екипажите са участвали в спортни прояви, културни мероприятия и срещи с кметската управа

На 15 юли стартира първата гонка от регата „Къти Сарк 97“: Абърдийн – Трондхайм (Норвегия) – 571 морски мили. След редуване на щормове по време на етапа, когато скоростта на вятъра е достигала 45 възла, с пълни безветрия, на 23 юли „Калиакра“ финишира на пета позиция. Първи е руският „Мир“, втори и трети финишират норвежките „Кристиян Радич“ и „Статсраат Лемкул“ и четвърти е „Сван фан Маккум“ (Холандия). От големите ветроходи само тези пет кораба са се включили в контролното време. Това за капитана, шкипера и екипажа на „Калиакра“ е безспорен успех, като се има предвид, че и четирите кораба, които са пред българската баркентина, познават отлично условията в Северно море, тъй като плават в свои води.

В Трондхайм нашият ветроход участва в Парада на ветрилата, станал традиционен преди всяко отплаване. Етапът от Трондхайм до Ставангер не е състезателен и не се отчита за класирането. В това плаване се разменят моряци (практиканти) между екипажите. На „Калиакра“ са плавали 10 руснаци, а 10 наши курсанта са плавали на руски кораби.

На официалната церемония в Гьотеборг лично кралят на Швеция Карл ХVІ Густав връчва на кдп Тодоров символичната награда „металически часовник с форма на щурвал“. За първи път българският ветроход „Калиакра“ е номиниран за наградата „Къти Сарк“, един от четирите избраници за 1997 г.

„Голямата“ награда спечелва немската яхта „Еспрайт“. Както е известно, тази награда се присъжда не за бързина, а за толерантност, за принос към развитие и укрепване на връзките и приятелството между народите. Причината немската яхта да получи престижната награда е това, че е с германо-английски екипаж и е построена от студенти с доброволен труд.

На кого да бъде връчен призът „Сребърният чаен клипер“, решават капитаните на всички участващи кораби и яхти, след като се допитат до екипажите си.

По време на цялото плаване, от отплаването до завръщането си във Варна, УВК „Калиакра“ е посетила 16 пристанища и е проплавала близо 11 000 мили.

От 1986 до 1990 г. българският учебен ветроход „Калиакра“ участва в регата „Къти Сарк“ без прекъсване. След това възстановява присъствието си на регатата последователно през 1992, 1996 и 1997 г. През 1998 г. за девети път застава на старт в авторитетната международна регата, която се провежда в Атлантическия океан. Капитан на баркентината отново е кдп Тодор Тодоров.

Освен щатния екипаж на кораба има 25 практиканти – курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Регата „Къти Сарк 98“ е посветена на 500-годишнината от плаването на Вашку да Гама и естествено е първият етап да е от Фалмът (Англия) до Лисабон – столица на „ЕКСПО 98“ – световно изложение под надслов „Годината на океаните“. Това е първата състезателна гонка и има дължина 740 морски мили.

Стартът е даден на 19 юли и финалът е закрит на 31 юли. По фактическо време „Калиакра“ е на второ място след руския ветроход „Мир“. Във Фалмът екипажите на 98 ветрохода от цял свят участват в спортен празник на различни колективни и индивидуални дисциплини. Комплексно първо място заема екипажът на „Калиакра“, включващ курсанти – практиканти от ВВМУ. Призът е връчен лично от Нейно кралско височество принцеса Ана, приет от най-изявения курсант Живко Русев.

А Парадът на ветрилата, в който участват всички ветроходи, е наблюдаван от близо 20 000 зрители.

Вторият етап – от Лисабон до испанското пристанище Виго, с дължина 240 морски мили няма състезателен характер и не се включва в класирането. По традиция в него ветроходите разменят част от екипажите си за обмяна на опит и за утвърждаване на приятелските отношения между участниците.

На втората състезателна гонка от Виго до Дъблин (Ирландия) – 690 морски мили, стартът е даден на 12 август и контролното време изтича на 22 същия месец. В този етап «Калиакра» се класира на достойното трето място.

И двата състезателни етапа пресичат Бискайския залив, известен с честите щормови времена – силен вятър и голямо вълнение.

В крайното класиране българската баркентина завоюва трето място по фактическо време и четвърто по коригирано време, изчисляван по коефициент, не особено благоприятен за «Калиакра».

За успешното представяне в престижната регата «Къти Сарк 98» и съпътстващите я мероприятия, както и за цялото безупречно плаване от Варна до Западна Европа и обратно от 10 юни до 28 септември 1998 г., гордо развявайки българския трибагреник, УВК «Калиакра», нейният екипаж и практиканти, водена от кдп Тодор Тодоров са удостоени със Златния глобус – преходната награда «Кор Кароли» за най-добро българско морско ветроходно постижение за 1998 г., в памет на капитан Георги Георгиев.

кдп Тодоров за наградата: «Наградата «Кор Кароли» е едно признание за мен лично и за екипажа . Имам и много други добри награди, но тази – Златен глобус, в памет на първия българин, обиколил света с яхта – варненеца кап. Георги Георгиев, ми е най-скъпа.

«Калиакра» е морски почетен посланик на България, чрез нея гражданите на държавите, които посещава, научават повече за нашата страна, за българите, за българското морячество.

Той е сигурен, красив и добре обзаведен кораб. Ветроходната практика на „Калиакра“ изгражда у бъдещите морски кадри и любители на морето – непрофесионалисти, качества като съобразителност и смелост, чувство на отговорност, другарство, работа в екип. Добиват ценни моряшки умения и житейски навици.

Авторът изказва своята благодарност на съпругата на кдп Тодоров, Светлана Тодорова, която предостави материали и снимки и в продължение на повече от месец осъществяваше връзка със съпруга си, който като капитан на кораб е на рейс далеч от България, за да запише и подреди продиктуваните от него спомени.